Javni pozivi za digitalnu transformaciju poljoprivrednih preduzeća

U okviru projekta EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je javni poziv za dodjelu grant sredstava investicijama u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3,1 milijuna KM, Evropska unija podržat će ulaganja u digitalizovane poslovne prakse i standarde usmjerene na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede, s ciljem podrške oporavku ili ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti preduzeća.
Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem i/ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem i/ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i/ili meda.

Image for news

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 10.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekt, podnositelj prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekt financirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavu opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardwera i softwera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konzultantskih usluga.

Svi zainteresirani za učešće u javnom pozivu, koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti isključivo putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba do 08.08.2022. godine. Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je putem linka https://eu4business.ba/objavljen-javni-poziv-za-digitalnoj-transformaciju-preduzeca-u-sektoru-poljoprivrede/ ili direktno putem web stranice eu4business.ba.  Projekt će nakon prvog kruga evaluacije, pružiti eskpertnu podršku daljem razvoju odabranih projektnih ideja.

Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekt daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Projekt finansira Evropska Unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).