Održana info sesija povodom otvaranja Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru USAID projekta "Diaspora Invest"

U srijedu, 11. oktobra 2023. godine, u zgradi Vijećnice, održana je info sesija povodom otvaranja Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru USAID projekta "Diaspora Invest" namijenjenih malim, mikro i srednjim preduzećima. Ova važna inicijativa ima za cilj potaknuti investicije i podržati razvoj preduzetništva u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Image for news

Događaj je privukao brojne lokalne preduzetnike, zainteresirane investitore te predstavnike institucija i odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH.

Info sesiju je organizovalo Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u partnerstvu s USAID-om i udruženjem "Naša perspektiva".

Na otvaranju info sesije, prisutnima se obratio šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju, gospodin Miroslav Geljić, koji je pozdravio prisutne goste i zahvalio se na iskazanom interesu za saradnju. Izlagači iz USAID-a i udruženja “Naša perspektiva” su detaljno predstavili Projekat i odgovarali na brojna pitanja prisutnih.

Ova inicijativa pruža kvalificiranim i registrovanim malim, mikro i srednjim preduzećima u Brčko distriktu BiH, koja imaju veze s dijasporom ili su u njenom vlasništvu, priliku za sufinansiranje ulaganja u osnovna sredstva koja su od suštinskog značaja za njihovo poslovanje u Brčko distriktu BiH.

Poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava je otvoren tokom cijele godine, što pruža široku priliku za kvalifikovane preduzetnike da ostvare podršku. Sredstva iz ovog projekta usmjerena su prema aktivnostima s najvećim potencijalom za doprinos lokalnoj zajednici i preduzećima. To uključuje otvaranje novih radnih mjesta, povećanje direktnih investicija dijaspore, poticanje privrednog rasta, uspostavljanje i jačanje saradnje domaćih malih, mikro i srednjih preduzeća s dijasporom, prenošenje znanja od dijaspore, pristup tržištima, mentorstvo, poslovno umrežavanje i jačanje veza između nauke, tehnologije i poslovanja. Također se potiče korištenje drugih finansijskih i nefinansijskih resursa koji doprinose ekonomskom rastu Brčko distrikta BiH.

Ovaj poziv predstavlja važan korak prema jačanju ekonomskog razvoja Brčko distrikta i stvaranju novih prilika za preduzetnike te dijasporu koja želi doprinijeti razvoju svog rodnog kraja. Za više informacija i pristup prijavi za bespovratna sredstva, posjetite službenu web stranicu projekta "Diaspora Invest".

Ovim putem također pozivamo naše iseljenike da se prijave u Registar dijaspore za fizička lica odnosno Registar dijaspore za pravna lica i time podrže incijativu Vlade Brčko distrikta BiH da uspostavi i održava kontakt, informiše, uključuje i motiviše dijasporu da doprinese razvoju Brčko distrikta BiH kroz saradnju u različitim oblastima. Cilj vlasti i svih zainteresovanih subjekata iz naše lokalne zajednice je kontinuirano jačanje veza sa dijasporom kroz pružanje institucionalne podrške i usluga dijaspori kad god izrazi želju ili potrebu za saradnjom ili pomoći.