The Balkan Trust for Democracy / Balkanski fond za demokratiju – Javni poziv civilnom društvu s područja Balkana

Balkansko udruženje za demokratiju objavljuje poziv za dostavu prijedloga projekata kao odgovor na potrebe i izazove civilnog društva u regiji Balkana pojačane izbijanjem korona virusa. Jačanje vladavine zakona, slobode izražavanja, zaštite ljudskih prava i borbe protiv nasilja u porodici i rodu i dalje su temeljni za socijalnu transformaciju regije zapadnog Balkana i zahtijevaju jaču saradnju svih dijelova društva više nego ikad.

Ovaj poziv za dostavu prijedloga omogućen je uz podršku USAID-a, kao dio odgovora američke vlade na pandemiju korona virusa u Evropi i Euroaziji. Svrha ovog poziva je podržati organizacije civilnog društva koje djeluju u gore spomenutim područjima kako bi pomogle reformskim procesima oslabljenim ekonomskom i socijalnom recesijom uzrokovanim korona virusom. 

 

Prijedlozi projekata mogu biti iz sljedećih tematskih područja:

 

1. Jačanje dijaloga i saradnje unutar balkanske regije te između balkanske regije i transatlantske zajednice ostvareno djelovanjem u određenim područjima, uključujući:

  • Regionalna saradnja: Regionalno razmjenjivanje naučenih lekcija o odgovorima na politike na kontinuirane izazove koje postavlja korona virus, jačanje povoljnog okruženja za razvoj regionalnog vodstva i unapređivanje procesa euroatlantskih integracija u ovo krizno vrijeme
  • Stabilnost:  Jačanje civilnog društva, medija, uključujući istraživačko novinarstvo, i grupa koje unapređuju regionalne napore u borbi protiv korupcije, jačanje vladavine zakona i dobrog upravljanja te praćenje prekogranične i međuregionalne korupcije

 

2. Povećanje kapaciteta civilnog društva za promovisanje odgovornog upravljanja na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou:

  • Podrška ranjivim grupama: Ublažavanje učinaka korona virusa na socijalno isključene populacije (manjine, žene, djecu, mlade), posebno ljude koji su najosjetljiviji na zarazu korona virusom – COVID-19 i ljude na koje izolacija i nesrazmjerno utiču.
  • Podrška okruženju za davanje: Reakcije zajednice pod vodstvom građana, uključujući volonterske grupe koje pomažu u informisanju javnosti o rizicima i potrebnim koracima kao odgovor na korona virus; jačanje odgovora zajednice i građanskog angažmana i solidarnosti podržavanjem olakšavanja i javnog izvještavanja o doprinosima domaćih filantropskih ekosistema u rješavanju uticaja povezanih s korona virusom i procjenom tehnoloških potreba neprofitnog sektora kako bi mogao učinkovito odgovoriti na krize s korona virusom
  • Ublažavanje ekonomskih posljedica: Podrška razvoju politike i zagovaranju putem preporuka o tome šta treba uključivati ​​podsticaj i ekonomski odgovor na COVID-19, kao i mjere koje se mogu predložiti kako bi se pokušala izravnati ekonomska krivulja i spriječiti recesija vođena korona virusom da postane depresija u ekonomski izazovnim zemljama
  • Transparentnost i odgovornost:  Praćenje javnih konkursa, posebno u stranim postupcima nabavke potreba i medicinske opreme, međunarodna makroekonomska podrška, transparentnije donošenje odluka i pristup podacima
  • Nadgledanje ograničenja ljudskih prava: Podržavanje ključne uloge civilnog društva kao korektivne mjere za vladu i čuvara demokratskih prava i temeljnih sloboda, uključujući naše pravo na zdravlje, slobodu kretanja, obrazovanje, informacije i sklonište

 

3. OCD i medijske organizacije koje promovišu transparentnu i sigurnu komunikaciju:

  • Vjerodostojna komunikacija: Neutralizovanje rastućeg negativnog uticaja stranih aktera na društvo, medije, kulturu, poslovanje i politiku praćenjem i javnim angažmanom pružanjem informacija zasnovanih na dokazima o ključnim hitnim pitanjima putem nezavisnih medija, društvenih medija i nezavisne kulturne scene; podizanje svijesti javnosti o korona virusu i njegovim društvenim posljedicama i pružanje informacione baze za donosioce politika i politika razotkrivanjem lažnih vijesti i provjerom činjenica.

 

Podržani projekti obično postižu svoje ciljeve javnom raspravom, razvojem vodstva, radom na politikama, građanskim obrazovanjem, novim mehanizmima, zagovaranjem, praćenjem, zajedničkim ciljevima, najboljom praksom, mrežama, ponovnim dodjeljivanjem i pomirenjem.

 

Kriterij prihvatljivosti

Projektne prijedloge trebale bi inicirati organizacije civilnog društva koje su registrovane u nekoj od sljedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. Prednost se daje onim prijedlozima koji imaju za cilj povećati angažman građana s vladom, mjerljivo uticati na javnu politiku, ojačati liderske vještine pojedinaca i organizacija i potaknuti prenos iskustava i inovativnih ideja kroz jasne planove komunikacije i širenja.

BTD pozdravlja prijave s nacionalnim i prekograničnim / regionalnim obuhvatom. 

BTD ne podržava humanitarnu pomoć niti kupovinu opreme. 

Samo se organizacije civilnog društva koje su u prošlosti upravljale bespovratnim sredstvima preko 50.000 USD mogu prijaviti na ovaj poziv za podnošenje prijedloga projekata kao prijavitelji.

Predloženi budžet trebao bi iznositi od 40.000 do 75.000 USD.

Predloženo trajanje projekta trebalo bi biti do 12 mjeseci.

BTD će primati prijedloge do 20. aprila 2021. godine. Projektni prijedlozi moraju se slati e-mailom samo na:  balkantrust@gmfus.org, s  naslovom COV19_CSOsBalkans_ [zemlja]. Da bi predale projektni prijedlog, organizacije moraju ispuniti dolje navedene obrasce:

U obzir će se uzeti samo prijedlozi predani pomoću ovih obrazaca.

Za više informacija pošaljite nam e-mail na: balkantrust@gmfus.org.