USAID putem projekta “Diaspora Invest” predstavio aktivnosti tehničke podrške kompanijama

U okviru redovnih aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”, danas je predstavljen poziv za kompanije koje žele da se prijave za tehničku podršku i poslovno savjetovanje. Ovaj Projekat pruža podršku firmama koje su mlađe od šest godina i koje imaju dokazivu poslovnu vezu sa bh. dijasporom, s fokusom na kompanije iz sektora proizvodnje i razvoja vlastitih usluga/rješenja. Projekat je istakao konkretne primjere podrške koje pruža.

Image for news

“Brojne kompanije suočavaju se s izazovima u vezi pripreme za proces certifikacije, a mi im pružamo tehničku podršku kako bismo im pomogli da prepoznaju što treba unaprijediti i promijeniti u svojoj poslovnoj praksi prije nego što se upuste u taj proces koji je potreban radi ispunjavanja uvjeta potrebnih za izvoz proizvoda i usluga na inostrana tržišta kao i povećanje prodaje. Također, kroz angažman eksperata pružamo obuku za novozaposlene i pomažemo u razvoju različitih rješenja za unapređenje prakse poslovanja. Pored ovoga također nudimo stručno savjetovanje potrebno za optimizaciju poslovanja, povećanje proizvodnje i digitalizaciju poslovnih procesa. U kompanijama koje se bave komunikacijskim tehnologijama, naša tehnička podrška obuhvata razvoj uspješnih priča, promociju putem društvenih medija i unapređenje web stranica i prodajnih platformi. Kompanije koje se bave e-prodajom često traže optimizaciju web stranica kako bi poboljšale prisutnost u pretrazi potencijalnih korisnika. Na ovaj način, brze intervencije mogu rezultirati porastom prodaje i novih klijenata”, objašnjavaju iz Projekta.

USAID Projekat “Diaspora Invest” je kroz program tehničke asistencije podržao kompanije u razvoju planova za različite standarde u proizvodnji, čime su olakšali implementaciju istih i otvorili vrata za izvoz u zemlje Evropske unije.

“Pozivamo kompanije u Bosni i Hercegovini koje imaju suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, članove bh. dijaspore, ili lica koja su se vratila iz inostranstva u posljednje tri godine da se prijave. Također, podržavamo preduzeća koja imaju dokazivu poslovnu vezu s bh. dijasporom kroz saradnju na stranim tržištima i razmjenu znanja. Potrebno je da dokažete da članovi bh. dijaspore igraju aktivnu ulogu u povezivanju vaše usluge ili proizvoda sa drugim zemljama i tržištima širom svijeta”, zaključuju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”. Naredna evaluacija prijava zakazana je za 15.2.2024., a sve zainteresovane kompanije trebaju popuniti aplikaciju na linku: http://www.bit.ly/ta-diasporainvest.