Javni poziv za dodjelu grantova Europskog istraživačkog vijeća

Grantovi Europskog istraživačkog vijeća (ERC) su dostupni kako bi podržali istraživače u provedbi projekata pionirskog istraživanja. ERC je Europska inicijativa za financiranje, osmišljena kako bi podržala najbolje naučnike, inženjere i stručnjake u Europi iz više oblasti.

Image for news

Svrha ovih grantova je da potiče najkvalitetnija istraživanja u Europi kroz konkurentno financiranje i da podržava istraživanja na granicama saznanja koja su inicirali istraživači u svim oblastima istraživanja, na temelju naučne izvrsnosti.


ERC Napredni grantovi omogućavaju izuzetnim istraživačima koji su već uspostavili svoj ugled u istraživanju, bez obzira na nacionalnost i starosnu dob, da provode revolucionarne projekte visokog rizika koji otvaraju nove pravce u njihovim istraživačkim oblastima ili drugim domenima. Financiranje kroz ERC Napredne grantove namijenjeno je istraživačima koji su već izgradili sebe kao nezavisne lidere u svojim istraživačkim oblastima.


Grantovi se nude za:
• Pionirsko istraživanje na granici saznanja u bilo kojoj oblasti nauke, uključujući društvene nauke,
• Istraživači: kandidati mogu biti bilo koje nacionalnosti, bilo kojeg godišta, moraju biti naučno nezavisni i imati nedavne rezultate istraživanja i profil koji ih identificira kao lidere u svojim oblastima istraživanja,
• Organizacija domaćin: institucija domaćin mora biti sa sjedištem u jednoj od država članica EU ili u jednoj od pridruženih zemalja.


Grant se sastoji od 2,5 miliona eura po grantu (mogu se zatražiti dodatna sredstva do 1.000.000 eura u okviru prijedloga projekta). Trajanje samog granta jeste do 5 godina.


Mogu se prijaviti svi zainteresirani nezavisni istraživači koji imaju nedavne rezultate istraživanja.


Kako biste se prijavili za ovaj grant, prijave se moraju podnijeti preko EU servisa za podnošenje prijedloga oko kojeg je moguće više saznati preko sljedećeg web portala: https://erc.europa.eu/support/national-contact-points

Rok za prijavu: 23.05.2023. do 17h
Detaljnije na: https://erc.europa.eu/apply-grant/advanced-grant